Waar moet je op letten als je een verre reis gaat maken? | Gezondheid

Hi allemaal! Wanneer je een verre reis gaat maken is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Een goed begin is zeker meer dan de helft en een gewaarschuwd mens.. juist ja, telt voor twee. En dat is een (sub) tropisch ver land wel fijn. Zeker wanneer zicho= onverwacht iets voordoet als een acute diarree aanval, een prik van een gevaarlijke mug en wat is verstandig om vooral niet te eten en te drinken? Als chronisch zieke is het extra verstandig om jou goed te verdiepen in waar je naartoe gaat en wat je zelf mee moet nemen en daar qua zorg kan verwachten. Want wie zegt dat reizen niets voor chronisch zieke is? Zolang jij het lichamelijk aan kan zal ik het zeker doen!  

Waar moet je op letten als je een verre reis gaat maken?

Het is als chronisch zieke soms veel wijzer en verstandiger om thuis te blijven. Je raakt dan uit je vertrouwde routine, de apotheek zit om de hoek en er is altijd wel een arts die paraat staat om jou te helpen als het even wat minder gaat. Natuurlijk zijn er ook verschillende locaties van een vakantie die risicovoller zijn dan anderen, maar hey, ook thuis kan er een komeet op jou huis vallen als je op de bank Netflix zit te kijken. Just sayin’. Wanneer je geboren bent met bloed waarin veel wanderlust zit zul je zo nu en dan eens aan de dagelijkse sleur moeten ontsnappen. Mijn arts begreep heel goed dat thuisblijven voor mij geen optie is, ook al kan één kleine prik van een mug dezelfde symptomen veroorzaken als die ik heb op een slechte dag. Terwijl ik op een slechte dag vooral veel moet rusten, moet ik na een prik van een mug binnen 48 uur een belangrijke prik halen.

Vandaag deel ik mijn tips hoe jij je als gezond persoon én als chronisch zieke goed voor kan bereiden op een reis en hoe je er op reis zoveel mogelijk uit kan halen.

Overleg met jou arts

Een goede eerste stap is een (bel)afspraak te maken met jou arts als jij niet zeker bent over het feit of een bepaald land een risico gebied is voor jou als chronisch zieke. Hij kan jou adviseren en zal uiteindelijk de keuze aan jou overlaten of het naast leuk ook verstandig is om te gaan. Hij zal jou adviseren over medicatie gebruik, bepaalde voeding waar je op moet letten en overige risico’s. In de meeste gevallen kan je beter teveel voorzorgsmaatregelen nemen, en goed voorbereid op pad gaan. Dan dat iets vervelends jou overkomt in een vreemd land, waar je de taal niet van spreekt en tegelijkertijd niet te weten wat er aan de hand is. So be prepared.

Vaccinaties

Op de website van de GGD en Vaccinaties op reis kun je heel gemakkelijk zien of er bepaalde vaccinaties verplicht zijn of aangeraden worden voor het land of de landen die je wilt bezoeken. Reageert jou lichaam slecht op vaccinaties? Overleg dan met jou arts wat handig is of zorg dat je jou vaccinaties ruim van te voren haalt zodat je tegen de tijd dat jou reis gaat beginnen, jij geen last meer van hebt van de bijwerkingen. Ook voor landen waar vaccinaties aangeraden worden, maar niet verplicht zijn (Thailand) ga ik zelf graag goed voorbereid op reis.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Zelf kies ik er altijd voor om net iets meer medicatie mee te nemen dan ik op reis ga gebruiken. Mocht er iets gebeuren waardoor ik niet op de afgesproken datum naar huis kan, dan heb ik in ieder geval voldoende medicatie bij mij. Ook neem ik extra medicatie mee voor bijvoorbeeld klachten van een blaasontsteking, Paracetamol, Loperamide en ORS (diarree & uitdroging). Vervoer je medicatie altijd in de originele verpakking met etiket of sticker. Ook neem ik al mijn medicatie mee in mijn handbagage, het risico dat mijn koffer later aankomt met al mijn medicatie erin wil ik niet lopen. Daarnaast probeer ik op de dag van vertrek mijn medicatie schema aan te passen aan het land van bestemming en stippel ik een schema uit samen met mijn arts om de overgang zo aangenaam mogelijk te laten zijn. En check jij ook even of medicatie gekoeld moet zijn of je misschien wel een aparte douane verklaring moet hebben voor jou medicijnen of naalden?

Even op een rij, handig om mee te nemen zijn:
Een EHBO kit, insecten kit & een teken tang         Betadinezalf
Een koortsthermometer                                           Crème tegen jeuk
Paracetamol (is ook een koorts verlager)             Bij Diarree: ORS (tegen uitdroging) en loperamide (als stopmiddel)
Reiskousen of steunkousen                                     Middelen tegen lucht-, zee en wagenziekte
DEET om insecten te weren                                     Eventuele malariatabletten
Een geïmpregneerd muskietennet                         Condooms
Neusdruppels om jou oren te helpen klaren tijdens een vliegreis

lifestyle sunday a new journey begins lifestyle by linda

Verdiep jou in het land & gebruiken

Verdiep je in het land waar je naartoe gaat. Hebben ze bepaalde tradities, gebruiken of gerechten die je als chronisch zieke liever wilt vermijden, dan kan je daar beter thuis al achter komen en zo goed mogelijk voorbereid weg gaan. Check waar je wel of geen water uit de kraan kan drinken, let erop dat sla ook vaak met kraanwater word gewassen en ijsklonten ook vaak met kraanwater gemaakt worden. Eet in tropische landen waar veel vliegen en muggen zijn geen fruit waar de schil al vanaf is geweest, eet vers voedsel en ga eten bij tentjes waar het druk is. En drink bijvoorbeeld geen ongekookte melk. Ook letten op de hygiene is heel erg belangrijk, in vele landen zijn de regels niet zo streng als in Nederland.

Is er een ziekenhuis in de buurt?

Ga je naar een risicovol land (bijv. muggen met Chikungunya, dengue of malaria) dan is het een goed idee om te weten waar je het dichtstbijzijnde ziekenhuis of dokterspost vind. Zeker wanneer jij een ziekte hebt waarbij je in een korte tijd dringende hulp nodig kan hebben, dan  scheelt het aardig wat stress om te weten waar de artsen zich bevinden. Zorg ook altijd dat jij je medische paspoort, vaccinatie paspoort en een lijst met eventuele allergieën bij je draagt en dat ze up-to-date zijn. Een kladblok waarop je kan schrijven en jezelf duidelijk kan maken kan ook handig zijn.

Voorbereidingen

Probeer zo uitgerust mogelijk op vakantie te gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld last van een inspanningsintolerantie en wanneer ik mijn koffer een dag voor vertrek inpak, zal ik de dag van het reizen mij lichamelijk niet goed voelen. Probeer de last wat te verdelen en de week naar de reis toe langzaam aan steeds iets voor de reis te doen. Houd een schema bij wat je af kan strepen. Zo kan je niet vergeten wat er al ingepakt is en wat je nog moet doen. Een goed overzicht scheelt ook een hoop energie. En zo kom je net voor vertrek niet opeens voor een verassing te staan. Goed plannen is een belangrijk element voor een fijne reis.

lifestyle sunday a new journey begins lifestyle by linda

De reis

De reis zelf kan al een hele onderneming zijn. Waar mensen voor hun rust gaan vliegen en makkelijk slapen, kan het voor een chronisch zieke een hele opgave zijn om een aantal uren rechtop te moeten zitten. Probeer regelmatig je benen te strekken of oefeningen te doen op je stoel zodat je bloedcirculatie op gang blijft. Reiskousen of steunkousen kunnen hierbij ook helpen. Draag makkelijk en/of loszittende kleding, een neksteun, neem een extra paar sokken mee al je snel last hebt van koude voeten en een lekkere sjaal waar je warmte van hebt en een kussen van kan maken. Drink ook voldoende water. Moet je medicatie innemen op verschillende tijdstippen en zit je op een nachtvlucht, dan kan een stewardess weleens behulpzaam zijn door jou een liter fles water te geven. Zo ben jij voorzien en hoef je niet bang te zijn dat je hun om de haverklap moet roepen. Ben je overgevoelig voor prikkels als licht en geluid? Dan zijn oordoppen of een slaapmasker misschien ook wel een idee.

Waar moet je nog meer op letten in de (sub)tropen?

Hygiene & voeding

 Was je handen goed na het gebruik van een toilet, voor het eten of koken. Handig voor onderweg: antibacteriële handzeep.
Drink water uit gesloten flesjes. En drink meer dan 2 liter.
Laat de warm waterkraan even lopen om er zeker van te zijn dat er geen Legionella in de leidingen zit op je hotel kamer, wanneer je in een rustig seizoen gaat kan de kamer al even leeg staan.
Wil je fruit of groente wassen? Gebruik hier dan gekookt water voor if mineraalwater.
Eet alleen voedsel wat goed verhit is. Eet dus geen rauw of half gaar vlees of vis.
Drink geek ongekookte melk.
Neem geen ijsklonten en ijsjes
Zorg dat je voldoende water en eten bij je hebt als je op pad gaat

Dieren & insecten

Aai geen wilde of straatdieren om een krab te voorkomen, deze kunnen jou wond infecteren.
Controleer jou schoenen op insecten voor je ze aantrekt.
Gebruik DEET niet alleen op onbedekte huid, maar ook onder je kleding om muggen, insecten en teken te weren.
Slaap je met een dicht raam, of onder een klamboe, controleer deze dan goed op muggen.
Ga je naar de jungle, een park, een natuurgebied of loop je door het hoge gras, controleer jezelf regelmatig op teken en ga naar een arts als je gebeten word en een rode kring ziet. Zelf zal ik altijd een antibiotica kuur halen als ik gebeten word, ook zonder kring.
Loop niet met blote voeten over het strand en ga altijd op een handdoek zitten of liggen om te voorkomen dat parasieten door je huid je lichaam in kunnen dringen.

Zonnebescherming

Bescherm je huid goed tegen de zon met zonnebrand, een hoedje, kleding, mijd de zon in de warmste uren en draag een zonnebril om je ogen te beschermen.
Breng DEET overdag zo’n 45 minuten na de zonnebrand aan, herhaal dit 2 keer per dag.

Zwemmen in open wateren, stilstaand water en de zee 

Vermijd contact met stilstaand water, ga dus niet zwemmen of met je voeten in een meertje of beekje met stilstaand water.
Ga niet zwemmen in de zee waar geen lifeguard is als er een kans is op haaien, of giftige kwallen.
Heb je minder energie, verminderde spierkrachten? Pas dan goed op de stromingen bij de standen en in de zee. Deze kunnen sterker zijn dan je denkt.


 

En nu jij, ga jij goed voorbereid op reis?

liefslinda2Bloglovin' button


Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaringen met verre reizen, met tips die ik gekregen heb en gelezen heb op het internet. En het ‘reizen in de (sub)tropen adviezen voor uw gezondheid’ 2014|2015 boekje van de GGD. Het artikel bestaat uit tips en adviezen en bieden geen garantie voor een fijne reis. Raadpleeg altijd je eigen arts, GGD en apotheek voor advies op maat. 


 

Delen:

2 Reacties

  1. 21 augustus 2015 / 20:47

    Handig zo een artikel. Bij verre reizen en sommige landen moet je al helemaal goed opletten wat je mee moet nemen enz.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Queensland home inspiration lifestyle by linda australia australie pinterest
Queensland Home Inspiration

Een van mijn grootste dromen is toch wel mijn boeltje inpakken en naar Queensland, Australië verhuizen. Ik ben verliefd op...

Sluiten